hu
ro

Lad-Bau passzívházak

Otthon vagyunk benne.

Rólunk

A Lad-Bau Kft. a kezdetek óta építőiparral foglalkozik. Családi vállalkozás, így több generáció segíti a tapasztalat és az innováció összehangolását. 2006-os megalakulása óta Cégünk – szakítva a megszokott építőipari trendekkel – küldetésének tekinti az innovatív és energiatakarékos eszközök, anyagok, technológiai lehetőségek kidolgozását. Az utóbbi évtizedben kizárólag energiamegtakarítási rendszerek fejlesztésén munkálkodtunk, melyeket nemcsak hazánkban, hanem a környező országokban is nagy érdeklődés övez.

Ennek eredményeként:

 • 10 éve foglalkozunk családi házak, passzívházak, egyéb épületek cellulóz-szigetelésével.
 • 6 évvel ezelőtt az ország első cellulóz-szigetelőanyag gyártójaként elindítottuk saját fejlesztésű üzemünket.
 • számos külföldi cég is a mi szigetelőanyagainkat részesíti előnyben.

A legfőbb kihívásnak azt tekintettük, hogy készülő házainkat kompromisszumok nélkül, a lehető legmagasabb műszaki tartalommal töltsük meg, természetesen a kivitelezési költségek minimalizálása mellett.

A tervezésnél szükségünk volt a családi házak, passzívházak szigetelésében szerzett tapasztalatainkra, valamint a legújabb technológiák alapos megismerésére. A költséghatékonyságot – egyebek mellett – elősegíti saját gyártmányú szigetelőanyagunk, illetve a tudatosan erre tervezett, rugalmasan, egyszerűen kivitelezhető szerkezet.

Úgy gondoljuk, hogy eddigi tapasztalataink lehetővé teszik, hogy olyan otthont építsünk Önnek, amely a hagyományos házakhoz képest magasabb komfortérzést biztosít, egészségesebb életkörülményeket teremt, valamint rendkívül alacsony fenntartási költségekkel rendelkezik.

Műszaki paraméterek:

Nyeregtetős napelemes látványterv elölről Nyeregtetős napelemes látványterv hátulról

Szigetelés, külső burok

Külső falak: u=0,1W/m2K

Szerkezet: Statikailag méretezett faváz szerkezet

Belső borítás: Faváz tartószerkezetre szerelt gipszkarton, alatta párazáró fóliával

Külső borítás: segédvázszerkezetre szerelt páraáteresztő FABETON lapok igény szerinti vakolattal

Szigetelés: A külső és belső burkolat közé fújt és tömörített 40 cm vastagságú cellulóz hőszigetelés

Miért?

A könnyűszerkezetről:

Nyeregtetős ház alaprajz

A könnyűszerkezetes építkezés egy világszerte elterjedt megoldás. A legfejlettebb országokban, a legváltozatosabb, legszélsőségesebb időjárási körülmények között bizonyít. Az Egyesült Államoktól, a brit szigeteken és a skandináv államokon át Ausztráliáig mindenütt bevált.

A téglához képest a fa tartószerkezet könnyebb, és lényegesen jobb hőszigetelő tulajdonságokkal bír. Ezeknek köszönhetően egyszerűbb elkerülni a hőhidakat, a kisebb tömegek miatt az alap méretei csökkenhetnek, a kivitelezés egyszerűsödik, így kisebb költséggel, jobb falazat építhető belőle, mint a hagyományos téglaszerkezetekből.

A FABETON­ról:

 • Páraáteresztő tulajdonsága védi a szerkezetet, a benne lévő szigetelést és a bent élőket a penész megjelenésétől. Ugyanez nem mondható el több „jól bevált” homlokzatburkoló anyagról, mint például a polisztirolról.
 • Erősebb, mint a hagyományos homlokzatszigetelő, -burkoló anyagok, nem jellemző rá a kopogás, nem kezdik ki a madarak.
 • Festhető, vakolható, szép, egyenes felület alakítható ki belőle.
 • Időtálló: ebből az anyagból készülnek az autópálya melletti zajvédő falak, amik vakolatlanul, évtizedekig állják az időjárás viszontagságait.

Mennyezet: U=0,08 W/m2K

Függesztett gipszkarton álmennyezet, fölötte 50 cm cellulóz szigeteléssel.

Padló hőszigetelése: u=0,1 W/m2K

Az alap fölé emelt álpadló, alatta 30 cm cellulóz szigeteléssel.

Külső nyílászárók: u=0,5 W/m2K

3-rétegű üvegezéssel ellátott, 7-kamrás profilú nyílászárók 0,5 W/m2K hőszigetelő képességgel.

Légtömörség

Gondos kivitelezésre van szükség ahhoz, hogy a gipszkarton alatti fóliaréteg, a nyílászárók mindenütt hézagmentesen illeszkedjenek, így a nem kívánt légáramlásokat, ún. hidegbefolyásokat elkerüljük, a házban kizárólag szabályzott légcsere történhessen.

A folyamatos, ellenőrzött szellőzésről, hővisszanyerős berendezés gondoskodik, ami állandó, tiszta, pormentes friss levegőt biztosít a bent élők számára.

Hővisszanyerős szellőztetés

Az állandó friss levegőt biztosító szellőzőrendszer akkor tud gazdaságosan üzemelni, ha csak az elhasznált levegőt fújjuk ki, a benne lévő meleget meg tudjuk őrizni. A hővisszanyerős szellőzőrendszer képes a kimenő meleg levegő hőjével a bejövő friss levegőt hatékonyan melegíteni, így a folyamatos szellőztetés nem jár számottevő hőveszteséggel.

A lakáson belül az elszívás a vizes helyiségekből történik, ahol gyorsan elhasználódik a levegő. A friss levegő befújása a lakott terekbe történik, így a lakásban kialakul egy lassú légáramlat a konyha, WC, fürdőszoba felé, amely nem engedi a kellemetlen szagok kijutását a lakott részekre.

A beáramló friss levegő por- és pollenszűrőn halad keresztül, megelőzve a gyakori takarítást és allergiás panaszokat.

A ventillátorokat úgy szabályozzuk, hogy a lakásban kicsit magasabb legyen a légnyomás, mint a kültéren. Ezért, ha kinyitjuk az ajtót, a bent lévő levegő áramlik ki, megelőzve ezzel a kinti por bejutását. Az állandó működés úgy biztosít folyamatos friss levegőt otthonunkban, hogy közben teljesen zaj- és huzatmentes.

Fűtési rendszer: Inverteres, levegő-levegő hőszivattyú

A passzívház szintű hőszigetelésnek köszönhetően bármilyen hagyományos értelemben vett – fa-, vagy gázkazános – fűtési rendszer túlméretezett volna, nem lenne gazdaságos az üzemeltetése. Erre az igénybevételre egy jól szabályozható, kis teljesítményen is gazdaságosan működtethető rendszerre van szükség.

Ha elrugaszkodunk az évtizedes trendektől, és megvizsgáljuk korunk technológiai kínálatát, rájövünk, hogy önmagában csak fűtési rendszert építeni egyszerűen nem éri meg. Hagyományos fűtésnél kéményt kell építeni, gáz­hálózatra kell csatlakozni, kazánt, fűtőtesteket, vizes rendszert kell vásárolni, fatüzelésnél fáról gondoskodni. Ez mind-mind pénzbe kerül!

Mindezek helyett mi egy légcsatornázható, inverteres, hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert, (közérthetőbben: egy megfordítható működésű központi légkondícionáló berendezést) telepítünk a lakásba. Ez több okból is előnyös:

 • elektromos rendszer, tehát napenergiával működtethető
 • gazdaságos, mert a felvett elektromos teljesítmény több mint háromszorosával tud fűteni, vagy hűteni
 • gazdaságos, mert alacsony igénybevételnél is hatékony marad
 • biztonságos, mert nincs égő anyag, kizárjuk a szénmonoxiddal járó kockázatokat
 • megtakarítunk még ezen kívül:
  • kéményt
  • gázbekötést
  • kazánházat
  • lakáson belüli gépészeti helyiséget
  • fatároló helyiséget
 • nem kerül többe egy hagyományos fűtési rendszernél.

Miért építünk klímát egy passzívházba?

Általános vélemény, hogy passzívházban nincs szükség klímára. Ez igaz: a passzívházakban évente csak néhány napra szokott a komfortos szint fölé emelkedni a levegő hőmérséklete. Csakhogy az ember komfortérzete nem csak a hőmérséklettől függ. Ismerjük az érzést, amikor esős napokon nyomottak, kedvetlenek, fáradékonyak vagyunk? Ezt a jelenséget a levegő magas páratartalmának „köszönhetjük”, amit a klímával könnyedén meg lehet szüntetni.

Emellett az utóbbi évek tapasztalatai szerint minden nyáron van néhány hét igazi kánikula, amikor – még ha szükség nincs is rá – lehetőségünk van jóleső hűvöst varázsolni lakásunkba.

Mivel ez az előny a „fűtési rendszer” része, így külön fizetnünk sem kell érte.

A napenergia hasznosítása az ablakok észszerű tájolásával

Amennyiben a telek és a környezet adottságai lehetővé teszik, a tervezés során az ablakok elhelyezésénél figyelembe vesszük, hogy a napsugárzás segítségünkre legyen a kellemes hőmérséklet kialakításában. A téli időszakban, mikor alacsonyan jár a nap, a nagy ablakokon bejutó napsugárzás melegítse a belső tereket. Ezen ablakoknak viszont célszerű nyáron árnyékba esniük, hogy a nyári napsütés ne fűtse a belső helyiségeket.

Szürkevíz rendszerrel 50% vízmegtakarítás!

Elejét vesszük annak, hogy ivóvízzel öblítsünk WC-t. A mosó, és fürdővizet egy ülepítős tartályba gyűjtjük, amit egy hidrofor segítségével erre használunk. Ezzel egy átlagos család vízfogyasztását felére csökkentjük, ugyanis a legtöbb vizet öblítésre használjuk.

Napelemes rendszerrel nulla energiafogyasztás

A minimálisra csökkentett energiaveszteségeknek, a gazdaságos elektromos fűtési rendszernek, és a lehetőségek szerint ésszerű tájolásnak köszönhetően a család teljes energiafogyasztása egy aránylag kisebb napelemes rendszerrel megtermelhető.

^ vissza a lap tetejére ^