hu
ro

Az anyag tulajdonságai

Tekintse meg a Kölcsey TV velünk készített riportját!

A papír, mint szigetelőanyag

Az anyag alapját rosttá darált újságpapír adja, amit bóraxszal és magnézium-szulfáttal keverünk.

A cellulózrostok és a közöttük lévő levegő kiváló hőszigetelő képességet biztosítanak, a bórax tűzzel szemben ellenállóvá teszi, a magnézium-szulfát, vagy másnéven keserűsó pedig távol tartja a rágcsálókat.

Az így előállított szigetelőanyag nyugati országokban már közkedvelt, elterjedt, mivel több szempontból előnyösebb, mint a hagyományos társai.

Miért?

Hőhídmentes kivitelezés:

Ömlesztve, speciális géppel, befúvásos technológiával kerül bedolgozásra. Így minden apró hézagot kitölt, még a legbonyolultabb épületszerkezetek esetén is tökéletes, hőhídmentes szigetelést biztosít.


A táblás anyagok esetében általános probléma, hogy az illesztéseknél hőhidak maradnak, amelyek jelentős energiaveszteséget okoznak. A hőhidak mentén páralecsapódás jelentkezik, és ez penészedéshez vezet.

Kiváló szigetelőképesség:

A cellulóz szigetelés hővezetési tényezője: 0,038 W/mK, amivel a legjobbak közé sorolható. A magas hőkapacitásának köszönhetően hatékonyabb védelmet nyújt a nyári hőség ellen, mint a hagyományos szigetelőanyagok.


Egy meleg nyári napon a nap ereje délelőtt 11 órától délután 3 óráig a legerősebb. Az ilyenkor jelentkező hő jelentős részét a szigetelőanyag magába szívja, amit az esti, éjszakai, reggeli órákban lead, így délben újra képes lesz fölvenni.


Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy egy cellulózzal szigetelt lakásban reggeli szellőztetéssel, klíma használata nélkül is elviselhetővé válik a hőmérséklet a legnagyobb nyári melegben is. Miért?


Nyáron a meleg elleni védekezés mérőszáma a szigetelőanyag hőkapacitása, és az ebből adódó fáziseltolódás. A szigetelőanyag azután kezd el hőt átadni, miután felveszi az üzemi hőmérsékletet. A nagyobb hőkapacitással rendelkező szigetelőanyag nehezebben melegszik fel, ezáltal később kezdődik a hőátadás.

Télen a hővezetési tényező jellemzi leginkább a hideg elleni védekezés mértékét. Ez azt jelenti, hogy 15 cm vastagságban bedolgozott szigetelés hőátadási együtthatója mindössze 0,25 W/m2K.

Tartósság, garancia

A cellulóz szigetelés egyik jellemző tulajdonsága, hogy maradéktalanul tartja a térfogatát, nem esik össze. Erre - a nyugati gyártókhoz hasonlóan - mi is 20 év garanciát vállalunk.


Talán már tapasztalta, hogy a hagyományos üveggyapot alapú anyagok az évek során összeesnek, elveszítik szigetelőképességüket.

Környezetbarát

Környezetbarát

Mivel a szigetelés csak természetes anyagok felhasználásával, papírhulladék újrahasznosításával készül, így teljes mértékben környezetbarát.


A kőzetgyapot alapú szigetelőanyagokról kutatások bizonyítják, hogy rákkeltő hatásúak, ennek megfelelően néhány ameriaki államban már betiltották a használatukat.

Csomagolás


A szigetelőanyag csomagolása:

A hatékony szállíthatóság érdekében tömörített formában, 100 literes újrahasznosított nylonzsákokba préselve kerül forgalomba.ÉMI minősítésünket letöltheti innen:     emi_logo

A befúvásos szigetelés módja:

A cellulóz szigetelés kivitelezése egy kifejezetten erre a célra készült speciális befúvógéppel történik.


Mi egy amerikai, Krendl gyártmányú géppel dolgozunk. A módszer tengerentúli elterjedését mi sem mutatja jobban, hogy ez a cég már több mint 50 éve foglalkozik ilyen gépek tervezésével, gyártásával.


Az összetömörített agyagot a befúvógép fellazítja, majd nagy nyomású levegővel fújja be egy csövön keresztül a szigetelendő felületre vagy üregbe. Az ily módon befújt szigetelőanyag tökéletesen kitölti a rendelkezésre álló üreget, a szerkezet legapróbb réseibe is bejut, így összefüggő szigetelést biztosít.


Ezzel a technológiával lehetőség nyílik olyan szerkezetek szigetelésére, amit másképp szinte lehetetlen megvalósítani. Ilyen például a 70-80-as években épült családi házak fagerendás, alsó felső padlásdeszkás födémeinek szigetelése a stukator és a stablon feltöltésével. Ennek a praktikus technológiának köszönhetően felfordulás nélkül, általában 1 nap alatt tudjuk egy átlagos családi ház padlását kiszigetelni úgy, hogy a padlástér is használható marad.


Ezen kívül bármilyen típusú szerkezetre tudunk hatékony megoldást kínálni.

^ vissza a lap tetejére ^